ADR voor wegmarkeerders


Ondanks het feit dat de wegmarkeerders stoffen vervoeren die onder de ARD reglementering vallen, kan men ze moeilijk transporteurs noemen. De markeringsbedrijven dienen zich te verplaatsen van en naar de plaatsen waar zij hun markeringen uitvoeren. Eens ter plaatse echter staat dan de verwerking van de grondstoffen centraal, waarbij veelvuldige wijzigingen gebeuren aan hoeveelheden en verpakkingen. Het actualiseren van de vervoerdocumenten naargelang het werk vordert kan, gezien de werkomstandigheden op een werf, zeer moeilijk foutvrij volgehouden worden, waardoor de procedure ernstig aan efectiviteit inboet.

Daarom heeft SIGNEQ contact gezocht met de betreffende FOD (Federale Overheidsdienst) om vooreerst precies ingelicht te worden over de ADR reglementering die voor hun van toepassing is.

In juli 2006 werd door de FOD een informatiezitting gehouden voor de leden van SIGNEQ. Daarbij werd het volgende naar voor gebracht:

De leden voerden aan dat de moeilijkheden voornamelijk liggen in het correct vervullen van de formaliteiten (documenten, uitrusting, signalering, …), het tijdverlies (en kosten) bij de vaststelling van niet-conformiteiten en het kunnen inzetten van ADR-opgeleid personeel.

De FOD stelt voorop dat ADR in de eerste plaats een veiligheidssysteem is (o.a. info bij ongevallen), en geen controlesysteem, en dat voldoen aan de ADR reglementering gemakkelijker is dan afwijkingen te zoeken.
In de uiteenzetting werd vervolgens een opsomming gemaakt van de schikkingen die wegmarkeerders minimaal moeten treffen en van de uitrustingen die ze aan boord moeten hebben.
Verder werden ook specificaties gegeven van de goederen die onder ADR vallen en van de omstandigheden waarin die vervoerd mogen worden.

Volgende links kunnen ook van pas komen:

  • Vademecum ADR (FOD M&V): www.mobilit.fgov.be/data/route/adr/WADR_NL.pdf
    Bevat allerhande richtlijnen in verband met o.a. reglementering, opleiding, bevoegde instanties, reglementering colli, gedeeltelijke vrijstellingen, enz.
  • Belgisch Verpakkingsinstituut: www.ibebvi.be/
  • FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu:www.health.fgov.be
  • Brandweerinformatiecentrum gevaarlijke stoffen (BIG): www.big.be/nl/default.htm
    TREM kaarten, MSDS fiches, ADNR kaarten, …
  • Energie- en Milieu InformatieSysteem voor het Vlaamse Gewest (EMIS): www.emis.vito.be/index.cfm?PageID=1
  • Het ADR reglement wordt om de twee jaar bijgewerkt. Volgende versie is vanaf 1 januari 2007 te gebruiken, en komt in voege op 1 juli 2007 (6 maanden de tijd om zich aan te passen)


    Terug